Kleiduiven schieten

Kleiduivenschieten, wat is dat nou precies.

Een kleiduif is een vliegend schotelvormig voorwerp met een doorsnede van ± 12 cm en wordt geperst uit zand en kleefmiddel. Voor de goede zichtbaarheid wordt er vaak een kleurtje op gespoten, meestal oranje maar ook roze, blauw, groen, wit of zwart zijn mogelijk.

 

Kleiduiven worden door een kleiduifmachine met grote snelheid weggeworpen, dit kan in verschillende richtingen door de lucht of over de grond (dan noemen we dit een Rabbit/haas)
Bij het kleiduiven schieten wordt gebruik gemaakt van een dubbelloops jachtgeweer. In principe kan men dus tweemaal een patroon verschieten. Uit veiligheidsoverwegingen krijgt de beginnende schutter of recreant echter één patroon per schietbeurt.

 

De munitie waarmee geschoten wordt noemen we hagelpatronen, deze zijn gevuld met een groot aantal stalen balletjes. Naar gelang de afstand groter wordt spreidt de hagelbundel zich geleidelijk waardoor de dekking afneemt. Bovendien loopt na ± 50 meter de snelheid van de kogeltjes aanzienlijk terug, wat tot gevolg heeft dat de kleiduif niet goed meer breekt.
Voor het kleiduiven schieten zijn in de loop der jaren allerlei variaties bedacht. Onze schietbaan beschikt over diverse banen waar een jachtparcours “parcours de chasse” geschoten kan worden. Zo’n jachtparcours is als het ware een nabootsing van de jacht. Ook hebben wij een Compac baan, een skeetbaan en een Ball Trap baan.

 

Het kleiduivenschieten is geschikt voor vrijwel iedereen, mannen en vrouwen vanaf ongeveer 16 jaar. Pas uw schoeisel echter aan de weersomstandigheden aan, want kleiduivenschieten is een echte buitensport die op onze baan het gehele jaar door beoefend kan worden.

Sportschietcentrum Delfzijl

  • Westerlaan 4
    9937 TS Delfzijl / Meedhuizen
  • 06-25244086
  • info@sportschietcentrum.nl